История на Гюрлата

Кратка история на търговската марка
Малко селце с добро сърце

Името

“Гюрлата” е име на любима местност на жителите на едно китно варненско селце – Арковна, сгушено в крайните източни възвишения на Стара планина, непосредствено по поречието на река Камчия. Това селце е и родното място на основателя на бизнеса, който днес е познат с търговска марка Гюрлата – Александър Александров. Името произлиза от думата “геран” /кладенец, извор/ и най-близкото значение е “местност, с течаща изворна вода”.

Началото

Началото

Началото на нашия бизнес е поставено през 1993 г., когато основателят му наема една тенекиена барака в квартал Младост и я прави закусвалня. Благодарение на качеството и ниските цени тя скоро става любимо място за похапване в квартала. Още тогава започва да се налага прочутата в цяла Варна шкембе чорба. Днес нейната слава се носи и извън рамките на града.

През 1996 г. Александър Александров купува и месарския магазин в квартал Младост и поставя начало на производството на месо и месни продукти, включващи не по-малко известните кебапчета и кюфтета. Впоследствие те, заедно с шкембе чорбата се превръщат във визитната картичка на Гюрлата.

Търговска марка Гюрлата се появява през 1997 г., когато закусвалнята получава всеизвестното сред всички варненци име – гостилница Гюрлата. Възходът продължава и благодарение на вродения предприемачески нюх на нашия баща бизнесът се развива с бързи темпове. В него се включват и близките му с идеята да стане семеен.

През годините

През годините

През следващите години дейността се разширява, откриват се нови обекти: второ заведение във Варна – гостилница Гюрлата – ЖП гара, нов магазин за месо в центъра на града, както и изградената по европейски проект база за селски туризъм – Странноприемница Гюрлата. Тя се намира в село Арковна, община Дългопол.

По-късно в периода 2006-2007 г. се появяват различия между близките, вече съдружници в поразрасналия се семеен бизнес относно цялостната визия и развитие. В резултат на това бизнесът търпи разделение, а с това и заведението до ЖП гара Варна престава да носи търговска марка Гюрлата.

Моментът е ключов и кръстопътен за развитието на бизнеса, но въпреки вътрешните сътресения Гюрлата не може да си позволи отстъпление и с цената на много труд и лишения се опитва да продължи своя път на развитие.

Продължаваме да градим

В следващите години естественият ход на времето довежда нас, наследниците на основателя в управлението на Гюрлата. Спазвайки ценностите, научени от нашия баща и внасяйки съвременни идеи продължаваме развитието на бизнеса. Направената крачка назад е преодоляна и дейността отново започва да се разширява. Врати отварят няколко нови обекта – две заведения: под Аспарухов мост и до входа на УМБАЛ Св. Марина, по известна сред варненци като “Терапията”, както и още един магазин за месо в града. В последствие заведението за бързо хранене под Аспарухов мост престава да носи търговска марка Гюрлата през месец ноември 2017 г., а непосредствено след това врати отваря и гостилница Гюрлата в кв. Аспарухово.

Собственото производство е основополагаща част от концепцията на Гюрлата. Затова ние притежаваме и месопреработвателно предприятие. То е специализирано в производството на млени меса и разфасовки от свинско и телешко месо. В него правим висококачествени месни продукти за Вас…