Странноприемница Гюрлата

Странноприемница Гюрлата

Странноприемница Гюрлата е база за селски туризъм, изградена по европейски проект. Намира се в село Арковна, община Дългопол, в близост до което е и любимата на жителите му местност – Гюрлата, дала име на нашият бизнес. То е и родно място на Александър Александров – основателят на търговска марка Гюрлата.

Село Арковна е китно селце, намиращо се на 90 километра от Варна. Сгушено е в крайните източни възвишения на Стара планина по поречието на река Камчия. Обградено е от два невисоки планински върха – Каята и Арковна /от който произлиза името на селището/.

Спокойствието, чистият въздух и пленяващите пейзажи са това, което го прави и желана туристическа дестинация.

Хотелът

Странноприемницата се състои от хотелска част, ресторант в битов стил и лятна градина. Хотелът на Странноприемница Гюрлата разполага с леглова база от 32 легла в 10 двойни стаи и 3 студиа и ВИП апартамент. Всички стаи и студиа имат тераси с изглед към планината, телевизор, сателитна телевизия, отопление, баня и тоалетна. На разположение на гостите е и оборудвана фитнес зала.

Ресторантът

Ресторантът е в битов стил, а камината допринася към уютната обстановка. Разполагаме и с лятна градина, в която можете да се насладите на чистия планински въздух под приятната шарена сянка на лозовата асма.

Менюто на ресторанта в Странноприемница Гюрлата е богато и задоволяващо и най-изтънчените вкусове. Качеството и добрият вкус на храната, както знаят нашите клиенти и приятели е в основата на фирмената ни политика. В менюто ще намерите както емблематичните шкембе чорба, кебапчета и кюфтета, така и изискани специалитети от традиционната българска кухня, които ще Ви запленят с богатия си вкус и ще Ви пренесат назад във времето.

В Странноприемница Гюрлата ще организираме и Вашите семейни и фирмени тържества.

Фермата

Биволи

Ние притежаваме и ферма за животни. Отглеждаме собствено стадо с крави, биволи и овце, които ежедневно се извеждат на паша в тучните зелени поляни в района. Това ни дава възможност да Ви предложим натурални и екологично чисти млечни продукти – краве, биволско и овче кисело и прясно мляко, сирене и кашкавал. При нас можете да закупите и домашно плодово сладко, лютеница и много други домашно приготвени вкусотийки, традиционни за българския селски бит.

Забележителности

Село Черни връх,заобиколено с дивна природа и красиви гледки

Село Черни връх, заобиколено с дивна природа и красиви гледки

Здравейте, приятели – искам да Ви представя един мой любим край на България, районът на село Арковна, село Аспарухово и село Черни връх на границата на между Предбалкана и Дунавската равнина. Първите две села са в община Дългопол и са последните от област Варна, а село Черни връх е към област Шумен. Тука са последните възвишения на източна Стара планина, долината на река Голяма Камчия и язовир Цонево, който в 6-ят по големина в страната. Районът е планински и е прекрасен, с живописни склонове и много приказни гледки.

Например китното селце Арковна е сгушено между три планински върха. Два от които са едноименния връх Арковна и връх Каята – от него пък при ясно време дори се вижда град Шумен. Въздухът тук е кристален, а спокойствието запленяващо. Село Черни връх се намира високо в планината и е заобиколено от девствена гора и разкрива панорамна гледка към долината на река Голяма Камчия. Другото място, което си заслужава да се посети е село Аспарухово, разположено на брега на язовир Цонево.

Двете чешми за връх Арковна от с. Партизани.

Двете чешми за връх Арковна от с. Партизани.

За всички любители на планинския и екотуризъм има множество варианти за добро изкарване. Има изградени няколко маркирани туристически маршрута с различна дължина и тежест, които почти обхождат планинския район и разкриват истинската му прелест. Ето и малка част от забележителностите тук:

 • Чудните скали;
 • Крепостта на келтския цар Кавар от 3 век – на връх Арковна;
 • Тулумова пещера;
 • Козята пещера“ – с. Сладка вода;
 • Пещера „Мърче дупка“ – Сладка вода;
 • Въженият мост над река Голяма Камчия между с. Черни връх и с. Арковна;
 • Водопад „Скока“ – с. Веселиново;
 • Рояшки скален манастир;

За любителите на риболова също има чудесни възможности:

 • язовир Цонево;
 • река Голяма Камчия;
Река Голяма Камчия и въжения мост между село Арковна и село Черни връх Река Голяма Камчия и въжения мост между село Арковна и село Черни връх
Река Голяма Камчия и въжения мост между село Арковна и село Черни връх
Двете чешми за връх Арковна от с. Партизани. Двете чешми за връх Арковна от с. Партизани.
Двете чешми за връх Арковна от с. Партизани.
Православния храм Свето успение Богородично – с. Черни връх. Построен през 1929 год. oт Бай Иван Македонеца. Православния храм Свето успение Богородично – с. Черни връх. Построен през 1929 год. oт Бай Иван Македонеца.
Православния храм Свето успение Богородично – с. Черни връх. Построен през 1929 год. oт Бай Иван Македонеца.
Магичен изглед от Черни връх към околния предбалкан. Магичен изглед от Черни връх към околния предбалкан.
Магичен изглед от Черни връх към околния предбалкан.
Градински карамфили в село Черни връх. Градински карамфили в село Черни връх.
Градински карамфили в село Черни връх.
Удоволствие да се разходиш по улиците на село Черни връх - едно от най-красивите места в Шуменско Удоволствие да се разходиш по улиците на село Черни връх - едно от най-красивите места в Шуменско
Удоволствие да се разходиш по улиците на село Черни връх - едно от най-красивите места в Шуменско
Църквата Св. Димитър - село Арковна, построена 1896 г Църквата Св. Димитър - село Арковна, построена 1896 г
Църквата Св. Димитър - село Арковна, построена 1896 г
Поглед към живописните склонове на връх. Арковна и екопарк Водениците. Поглед към живописните склонове на връх. Арковна и екопарк Водениците.
Поглед към живописните склонове на връх. Арковна и екопарк Водениците.
Красивата сграда на бившето училище в село Арковна Красивата сграда на бившето училище в село Арковна
Красивата сграда на бившето училище в село Арковна
Кметство Арковна и центъра - изключително чисто и подредено. Кметство Арковна и центъра - изключително чисто и подредено.
Кметство Арковна и центъра - изключително чисто и подредено.
Танцът на черноморските ведрици. Защитен вид, ендемичен, среща се само на определени места в България. Интересен факт е, че когато се изправи - е прецъфтял. Танцът на черноморските ведрици. Защитен вид, ендемичен, среща се само на определени места в България. Интересен факт е, че когато се изправи - е прецъфтял.
Танцът на черноморските ведрици. Защитен вид, ендемичен, среща се само на определени места в България. Интересен факт е, че когато се изправи - е прецъфтял.
Големият бук на слизане от връх Арковна. Гората е невероятна. Големият бук на слизане от връх Арковна. Гората е невероятна.
Големият бук на слизане от връх Арковна. Гората е невероятна.
Село Черни връх, заобиколено с дивна природа и красиви гледки Село Черни връх, заобиколено с дивна природа и красиви гледки
Село Черни връх, заобиколено с дивна природа и красиви гледки
Поглед от връх Арковна към връх Истенлика и село Арковна Поглед от връх Арковна към връх Истенлика и село Арковна
Поглед от връх Арковна към връх Истенлика и село Арковна
Останки от крепостта на връх Арковна на келтския цар Кавар Останки от крепостта на връх Арковна на келтския цар Кавар
Останки от крепостта на връх Арковна на келтския цар Кавар
Страхотна гледка към първите гънки на Предбалкана в този живописен край Страхотна гледка към първите гънки на Предбалкана в този живописен край
Страхотна гледка към първите гънки на Предбалкана в този живописен край
Шипоопашата костенурка в подножието на връх Арковна. Шипоопашата костенурка в подножието на връх Арковна.
Шипоопашата костенурка в подножието на връх Арковна.

В последните години районът се развива динамично и вече предлага доста интересни места за настаняване-както хотелски комплекси, така и къщи за гости. Искаме са споделим и най-добрите от тях:

 • Странноприемница Гюрлата – село Арковна – емблематично място, предлагащо уникална кухня и с приказна лятна градина. За шкембе чорбата и пърленките тук се носят легенди.
 • Комплекс Черни връх – с. Черни връх – изграден изцяло във възрожденски стил и предлагащ страхотна гледка.
 • Семеен хотел Изгревът – с. Аспарухово – на брега на язовир Цонево – предпочитан избор на множество младоженци за техния сватбен ден.
 • Хотелски комплекс Овеч – с. Аспарухово-на брега на язовир Цонево- сезонен открит басейн, градина и детска площадка.
 • Христовата къща -с. Черни връх – тя е със 100 годишна история и е реставрирана през 2020г.

Не пропускайте да посетите този приказен край на България.

Лятната градина

Зимна приказка

Направете резервация!