Агнешкото месо е едно от най-висококачествените и скъпи меса на пазара. В консумацията му в България съществува и силно изразена сезонност, свързана с традиционните празници Великден и Гергьовден. Тези два факта обуславят значително ниската му консумация в нашата страна. Въпреки че съществува тенденция на увеличаване на потреблението на агнешко в момента тя е едва 1 кг на човек годишно.
Производството на агнешко в България е достатъчно да задоволява нуждите на нашия пазар, а част от него дори отива за износ. За съжаление тенденцията на обедняване на населението води до внос на евтини продукти, които големите вериги пласират когато търсенето по традиционно свързаните с агнешкото празници нараства. Но трябва да отбележим, че българското агнешко месо има уникални вкусови качества, което оправдава и интереса към него в страните от Близкия изток, където то е на особена почит.
Както всяко червено месо агнешкото има високо съдържание на протеини и витамини от група В, които, в комбинация с магнезия, са безценни за нормалното функциониране на нервната система. Нивата на наситени мазнини в него са значително по-ниски спрямо останалите червени меса, в него се съдържа и лецитин. Това спомага регулирането нивата на холестерол в организма, намалява риска атеросклероза и го прави особено подходящо и за диети за сваляне на излишните килограми. Консумацията на агнешко месо повишава нивото на хемоглобин в кръвта и има благоприятно влияние върху щитовидната жлеза поради наличието на важни минерали в състава му. То, както и телешкото, насърчава производството на клетки в човешкия организъм и по този начин забавя стареенето.
Въпреки неизброимите съвети за кулинарна обработка на агнешкото, които можете да намерите в Интернет и кулинарните книги ние Ви съветваме: Хубавото агнешко месо притежава несравними аромат и крехкост и за нас най-добрият начин за приготвяне на едно хубаво парче агнешко си остават простичките подправки – сол, червен и черен пипер и търпението да го изпечете на бавен огън.