Свинското месо е най-консумираният вид месо в световен мащаб. То е на особена почит и в традиционната българска кухня. Консумацията му в нашата страна, бележи стабилен ръст през последното десетилетие, като по статистически данни за 2015 г. българското домакинство потребява 21.4 кг свинско месо годишно. В това количество не се включва консумацията му в заведенията.
Въпреки че производството на свинско месо в България бележи известен ръст през последните години, количествата са достатъчни да задоволят не повече от 30% от потреблението.
Свинското месо е едно от най-вкусните и лесни за приготвяне видове месо. Подходящо е за всякакъв вид кулинарна обработка и притежава незаменими полезни свойства. Богато е на антиоксиданти и олеинова и линолова киселина – най-важните наситени мастни киселини. В съставът му има и архадонова киселина, която спомага производството на хормоните отговорни за борба с депресията. Както при всички червени меса съдържанието му на витамини от група В е високо, а това допринася за правилното функциониране на нервната система. Свинското месо има в състава си най-много витамин В1 от всички меса, който е отговорен за правилната обмяна на въглехидратите. Съвременните начини на отглеждане на животните са довели до значително намаляване на мазнините в него. То е и незаменим източник на протеини и важни за човешкия организъм минерали като желязо, магнезий, калий, калций, цинк, както и много други.