Консумацията на телешко месо в България е значително по-ниска в сравнение с тази на свинското. По статистически данни консумираното месо от ЕРД в нашата страна се равнява на 30 хил. тона годишно срещу 196 хил. тона свинско за 2015 година. За съжаление в страната ни се произвеждат едва 10-15% от потребяваните количества. Въпреки това телешкото месо притежава безценни свойства.
Включването на телешко месо в хранителната диета носи много ползи за общото здравословно състояние. То съдържа значителни количества витамини от група В, които, заедно с магнезия в него имат благотворно влияние върху нервната система, оптимизират метаболизма и спомагат загубата на излишно тегло. Витамин В12, на който телешкото е един от най-богатите източници подпомага растежа на клетките и забавя стареенето. В състава на телешкото присъстват и важни за организма минерали като желязо, магнезий, калий и цинк, както и бързоусвоими аминокиселини. Желязото повишава нивото на хемоглобин в кръвта. Телешкото месо не губи ценните си качества при варене и освен това подобрява храносмилането, засилвайки отделянето на стомашни сокове.
За да приготвите вкусно телешко месо има някои безценни правила, които можете да следвате.