Ние предлагаме 100% натурално и свежо българско месо!

Телешко месо

Консумацията на телешко месо в България е значително по-ниска в сравнение с тази на свинското. По статистически данни консумираното месо от ЕРД в нашата страна се равнява на 30 хил. тона годишно срещу 196 хил. тона свинско за 2015 година. За съжаление в страната ни се произвеждат едва 10-15% от потребяваните количества. Въпреки това телешкото месо притежава безценни свойства.

Качества на телешкото месо

Включването на телешко месо в хранителната диета носи много ползи за общото здравословно състояние. То съдържа значителни количества витамини от група В, които, заедно с магнезия в него имат благотворно влияние върху нервната система, оптимизират метаболизма и спомагат загубата на излишно тегло. Витамин В12, на който телешкото е един от най-богатите източници подпомага растежа на клетките и забавя стареенето. В състава на телешкото присъстват и важни за организма минерали като желязо, магнезий, калий и цинк, както и бързоусвоими аминокиселини. Желязото повишава нивото на хемоглобин в кръвта. Телешкото месо не губи ценните си качества при варене и освен това подобрява храносмилането, засилвайки отделянето на стомашни сокове.

Кулинарни правила за приготвяне на телешко месо

За да приготвите вкусно телешко месо има някои безценни правила, които можете да следвате.

  • Когато задушавате телешкото е хубаво предварително да набрашните месото и да го запържите до златисто от всички страни. Това ще запази соковете в него. Месото от плешката на телето, както и контра филето са много подходящи за такава кулинарна обработка.
  • За да изпечете перфектното парче телешко месо е необходимо да го мариновате няколко часа предварително с оцет, мед и подправки. Хубаво е често да го поливате по време на печенето със собствената му мазнина. Изберете хубаво парче телешки шол.
  • Телешкото бон филе е много подходящо за приготвяне на грил. С предварителното начукване и мариноване ще постигнете завиден резултат. От бон филето можете да приготвите и медальони с различни сосове.
  • За супи и бульони е препоръчително да използвате телешко месо с кост като джолана и опашката.

Вижте другите ни продукти ——>